Algemeen
- De cursussen worden in de regel (online) gegeven op maandagavond vanaf 20:00 u. Dit gebeurt met Teams, waarvoor niets geïnstalleerd hoeft te worden. In onderling overleg zijn ook andere tijdstippen mogelijk.
- Elke cursus omvat 2 sessies van ca. 2 uur, met nog een derde terugkom-sessie voor vragen nadat je met het geleerde aan de slag bent geweest. In totaal dus 3 avonden.
- Telkens als er per cursus 4 of meer aanmeldingen zijn wordt in onderling overleg afgesproken op welke data de cursus gegeven wordt. Het maximaal aantal deelnemers is 8, zodat er voor iedereen voldoende ruimte is voor vragen.
- De prijs bedraagt € 79 per cursus.
Uitgangspunt is dat je werkt met een camera waarbij je invloed hebt op de instellingen zoals sluitertijd, diafragma en iso-gevoeligheid. Dit is vaak het geval bij spiegelreflex camera’s, systeemcamera’s met verwisselbare lenzen en de wat betere compact-camera’s. Dus camera’s die alles automatisch doen, zoals rits-rats-klik camera’s, telefoons en volautomatische compact-camera’s komen niet aan bod omdat je daar de manier van fotograferen niet goed kunt beïnvloeden.
fotografie – basis
fotografie – verdieping
Lightroom Classic – basis
Lightroom Classic – verdieping
In deze cursus leer je hoe een (digitale) camera werkt, welke instellingen je foto’s beïnvloeden en wat de consequenties zijn van die instellingen. Ze hebben elk hun eigen effect. Je leert om te gaan met die instellingen en welke je gebruikt bij verschillende vormen van fotografie, zoals landschap-, actie-, portret-, wild-life-, straatfotografie, etc. etc.
Er is geen voorkennis vereist voor deze cursus, dus iedereen kan het volgen.
Instellingen en aspecten die aan bod komen zijn:
– belichting
– sluitertijd, bewegingsonscherpte
– diafragma, scherptediepte
– iso gevoeligheid, ruis
– brandpuntafstand
In deze cursus gaan we verder in op diverse aspecten. De basiskennis wordt uitgebreid met verdiepende kennis, zodat je beter snapt hoe e.e.a. werkt. Met deze kennis kun je jouw fotografiekunst nog verder verbeteren. Enkele aspecten die aan bod komen zijn:
– hoe werkt een digitale beeldsensor, en wat is de invloed van het formaat van de sensor
– hoe werkt scherpstellen
– waarom neemt de scherptediepte toe met diafragmeren
– wat is de hyperfocale afstand
– waarom is de scherptediepte afhankelijk van brandpuntafstand
– hoe ontstaat ruis, welke factoren zijn van invloed
– wat is witbalans, en hoe kun je hiermee omgaan
– wat is bokeh en hoe ontstaat dat
In deze cursus wordt verondersteld dat je de cursus fotografie-basis hebt gevolgd of dat je de kennis, zoals daar beschreven, al hebt.
Een foto waar iedereen ‘wow’ tegen zegt, is nooit onbewerkt. Het nabewerken vormt een belangrijk aspect. Lightroom (Classic) is hiervoor het meest geëigende hulpmiddel. In deze cursus komt het volgende aan bod:
Kennismaking met Lightroom Classic als middel om foto’s te beheren, selecteren en na te bewerken. Verschillende manieren om van een grote hoeveelheid foto’s te komen tot een selectie van de mooiste foto’s. Daarna de nodige nabewerking-stappen om de foto’s te verbeteren. Belichtingscorrectie, contrastverbetering, uitsnedes maken, foto’s rechtzetten en nog veel meer.
Deze cursus bouwt voort op de basiscursus, en neemt je nog verder me in de mogelijkheden van Lightroom Classic. Lokale contractverbeteringen, kleurcorrecties, ruisonderdrukking, werken met maskers, vervormingen, vigneteren en nog veel meer.